Activitats

Les nostres accions estan directament inspirades en els nostres objectius; engloben àrees diverses i creixen dia a dia. Recordem i dignifiquem amb llibres, exposicions, recreacions, actes commemoratius, marxes de la retirada…

Agenda

Informa't aquí de quines seran les nostres accions futures que durem a terme, on i quan. Apunta-t'hi i fes història amb nosaltres!

Memòries Anuals

Des del nostre naixement al 2018, hem fet un munt de coses. Descobreix aquí les del 2019, 2020, 2021. Ben aviat penjarem també el resum del 2022.

Activitats

Les nostres activitats actuals engloben 7 àrees: llibres, documentals, marxes de la retirada, jornades d'estudi, exposicions, entrevistes a testimonis i actes varis.

DIA DE LA DONA TREBALLADORA

Avui, com cada dia, celebrem el Dia Internacional de la Dona Treballadora i ho fem en un context, inimaginable fins fa ben poc, de guerra a Europa. Svetlana Aleksiévich ja ens explica en el seu llibre “La guerra no té cara de dona” (Premi Nobel de Literatura, 2015) que sovint els relats de la guerra són narrats tan sols per veus masculines però no podem oblidar el fet que les dones també habiten durant els temps de guerra, sobretot des de la rereguarda, a les cases i, en algunes ocasions, al front.

Avui aprofitem per treure a la llum noms i cognoms de dones combatents durant la Guerra d’Espanya en el bàndol republicà i posteriorment, com a guerrilleres/maquis.

AQUÍ et pots descarregar l’article sencer!!!

2ª EDICIÓ REVISADA DEL LLIBRE “CISQUET UN MAQUI OLOTÍ"

Presentem una nova edició ampliada i revisada del llibre “Cisquet un maqui olotí”, amb noves fotografies, nous testimonis, noves dades i actualitzacions de les existents.

La feina d’investigació del nostre equip, ha permès incloure un capítol  dels “Fets de Puigvert”, així com d’altres esdeveniments i testimonis amb els que ha enriquit la història d’aquells anys de lluita per la recuperació de les llibertats, la democràcia i la República.

Si vols comprar un exemplar del llibre, demana-ho escribint-nos un correu a info@maquis.cat

"El millor guerrer no és aquell que triomfa sempre,
sinó el que torna sense por a la batalla"

Dolores Ibárruri

Memòries

Anuals

L'Inici de tot plegat

La troballa d’uns papers que parlaven d’un jove d’Olot, en “Cisquet”, són el principi del nostre camí. Decidim engegar el Projecte Cisquet ja que recordant i dóna veu a aquest maqui olotí, el donem a tots els lluitadors com ell.

2018

2019

De Comissió Cisquet a l'Amical

Aquest és un any d’expansió del projecte amb activitats vàries i un augment dels membres actius. La Comissió Cisquet acaba cristal·litzant en l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya, i pren el relleu de l’organització originària del nostre estimat Lluís Martí Bielsa.

Consolidació i noves activitats

Al 2020 ja hem consolidat alguns actes que arriben a la seva segona edició com la marxa de la retirada i les jornades d’estudi de maquis, però iniciem amb força la recollida de testimonis directes, llancem la ruta dels maquis i estrenem la nostra web.

2020

2021

L'ANY CISQUET

Commemoració dels 100 anys del seu naixement a Olot i del 75 aniversari del seu afusellament a Barcelona. Un any ple de esdeveniments i on malgrat la pandèmia hem dut a terme tots els nostres objectius. I el més important, al novembre l’estrena del documental “Cisquet i el seu germà” de Marc Planagumà.

Un any ple de reptes

EN BREU  PUBLICADA

2022

Seccions

Activitats

et mostrem algunes de les coses que fem

Llibres

Amb el llibre “Cisquet, un maqui olotí”, va començar una gran aventura.

Homenatges

Sempre presents les vides heroiques dels nostres guerrillers i resistents.

Activitats educatives

Recursos i materials pedagògics sobre la resistència contra el feixisme pels centres educatius.

Rutes teatralitzades

Sortides a la muntanya per conèixer la vida guerrillera, d'una forma immersiva i lúdica.

“Cisquet i el seu germà” de Marc Planagumà, la vida i la lluita de Francesc Serrat Pujolar.

Entrevistes a testimonis

Sempre a la recerca de la memòria viva de la nostra gent, testimonis directes d'una època.

Marxes de la retirada

El 2 de febrer recordem l’exili garrotxí amb una caminada popular per l’Alta Garrotxa.

Xerrades

Divulgació permanent del coneixement sobre la guerrilla antifranquista.

Actes de record

La memòria permanent és la nostra senya d’identitat i el nostre deure.

Jornades d'estudi

Seminaris acadèmics anuals per actualitzar el coneixement sobre el maquis.

Exposicions

L’exposició itinerant “Cisquet i el seu temps” a disposició d’entitats i institucions.

Rutes de maquis

Refent i tornant a caminar les rutes de la resistència contra el feixisme! Disponible a partir de Mitjans del 2021.

Documental

Cisquet i el seu germà

Recordant la figura d’en “Cisquet”, un jove maqui olotí en lluita contra el feixisme, visibilitzem la lluita antifeixista dels exiliats republicans, que lliuraren les seves vides per la llibertat, la igualtat i la fraternitat!

Galeria d'Activitats

Som l'Amical Antics Guerrillers de Catalunya

Inscriu-te a les nostres Activitats

Per a poder-te inscriure a les nostres activitats, si-us-plau omple el següent formulari. Moltes gràcies!

Rutes de Maquis

Hem encetat fa un temps un ambiciós treball ingent de recerca dels camins i rutes que els guerrillers feien servir per infiltrar-se des de França a Catalunya per dur a terme les seves missions i anar articulant un teixit de punts de suport.

L’objectiu és esbrinar els passos i senders i divulgar aquests coneixements vinculant la memòria històrica amb el senderisme esportiu i de lleure.

Disponible a partir de mitjans del 2021