Amical Antics Guerrillers de Catalunya

Segona marxa de la Desbandá

a la retirada 2024

Segona marxa de la Desbandá

a la retirada 2024

Estem treballant per incorporar aquesta iniciativa als ajuntaments de la ruta així com altres institucions i col·lectius memorialistes i republicans. 

Per a molts dels refugiats de la Desbandá, més de 15.000 que van ser acollits per la República a Catalunya, la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode.

La proposta de la Desbanda a la Retirada “De Màlaga als Pirineus” en la seva primera edició pretén recuperar aquesta memòria replicant l’experiència de set edicions de la Marxa Integral de la Desbandá Màlaga Almeria i presentant aquests any el documental d’Espaldas al sol, on es narra el crim de guerra que el franquistes van duu a terme a la carretera de Màlaga a Almeria el febrer de 1937.

Segona marxa de la Desbandá

a la retirada 2024

"De Màlaga als Pirineus"

L’Associació Socio Cultural i Club Senderista La Desbandá, l’Associació Catalana de Persones Ex-preses Polítiques del Franquisme, l’Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya, l’Amical de les Brigades Internacionals, el Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, el Memorial du Camp d’Argelès-sur-Mer EUROM (European Observatory on Memories) promovem la segona marxa memorial de la Retirada “de Màlaga als Pirineus”,  seguint ruta de l’exili de les persones de la Desbandá que havent-se refugiat a Catalunya van haver d’emprendre una altra retirada des de Barcelona fins a França. En aquesta ocasió el pas de frontera el farem per la Jonquera per l’anomenada Carretera de França.

Estem treballant per incorporar aquesta iniciativa als ajuntaments de la ruta així com altres institucions i col·lectius memorialistes i republicans. 

Per a molts dels refugiats de la Desbandà, més de 15.000 que van ser acollits per la República a Catalunya, la retirada del 1939 va suposar el seu segon èxode.

La proposta de la Desbanda a la Retirada “De Màlaga als Pirineus” en la seva primera edició pretén recuperar aquesta memòria replicant l’experiència de set edicions de la Marxa Integral de la Desbandà Màlaga Almeria i presentant aquests any el documental d’Espaldas al sol, on es narra el crim de guerra que el franquistes van duu a terme a la carretera de Màlaga a Almeria el febrer de 1937.

En aquesta primera edició a Catalunya proposem quatre etapes. Una primera etapa urbana amb sortida a Barcelona, amb final d’etapa a Sant Adrià, una segona etapa amb sortida a Sant Adrià del Besos i final a Mataró, una tercera etapa amb sortida a Mataró i final a la Jonquera i una quarta etapa transfronterera amb sortida de la Jonquera, pas per Argelès-sur-Mer i final a Portbou.

Les etapes combinen recepció i acollida dels ajuntaments i les associacions memorialistes locals i presentacions històriques de la retirada en els diferents trams de la marxa.

La marxa està pensada per ser accessible a tota mena de caminants proposant punts d’incorporació en els últims trams de les etapes.

Els trams de les etapes alternen trams caminant, en tren o autocar en funció de la distància i els horaris.

CLICA AQUÍ PER INSCRIURE-T’HI!