Sobre Nosaltres

Som un grup de persones de diferents procedències, edats i professions que treballem per mantenir viva la memòria dels guerrillers, lluitadors per la democràcia i la llibertat. Volem restaurar el seu record, com van viure i morir, i més enllà de tot això la vigència dels seus valors, idees i projectes.

0
Seguidors a Twitter
0
Seguidors a Facebook
0
Seguidors a Instagram

On comença la nostra història?

Com sovint passa a la vida, la casualitat hi té un paper important. Ara fa 3 anys, en un despatx de l’Associació Catalana d’Expresos del Franquisme, la Cristina Herrando feia endreça i es va ensopegar amb una carpeta amb papers que no tenia vistos. La curiositat de seguida va poder amb ella i va endinsar-se en la lectura dels mateixos. Es tractava de la vida d’en Francesc Serrat i Pujolar, en “Cisquet”, un maquí olotí que morí molt jove, amb 24 anys, afusellat al Camp de la Bota.

Aquesta història era com moltes altres, però també tenia quelcom d’especial perquè en Cisquet representava un jove lluitador que no va dubtar en arriscar la seva vida. De seguida decideixen amb en Carles Vallejo, president de l’Associació, que aquells fulls han de plasmar-se en un format més digne. Així és com es publica, gairebé artesanalment, la primer edició del llibre “Cisquet, un maquí olotí”.

Des d’aquell 2017 ha plogut molt, i el que es va constituir al voltant d’aquella figura: en “Cisquet”, dels seus re-descobridors: en Carles i la Cristina i de l’instigador d’anar aplegant a diverses persones que comparteixen ideals, en Raül Valls, sembla que no para de créixer. Aquest petit però interessant grup humà es va autoanomenar Comissió Cisquet i fins al moment ha realitzat exposicions, ha rememorat la ruta de l’exili de la família Serrat, va per la tercera edició del llibre inicial, que anem completant i corregint i està acabant un fantàstic documental que estrenaran al gener del 2021. Cada persona aporta segons pot i sap, amb respecte i companyia i anem avançant units i amb pas ferm.

La història de l’Amical comença i s’enllaça amb la de la Comissió Cisquet, perquè quan el 2019 morí un dels darrers guerrillers catalans, l’estimat Lluís Martí Bielsa, els membres de la Comissió Cisquet veuen que aquesta tradició de lluita per uns ideals antifeixistes podria acabar-se amb la seva desaparició i decideixen fer un pas endavant i constituir-se com a Amical d’Antics Guerrillers de Catalunya.

"És una tasca més feixuga honorar la memòria dels éssers anònims que no la de les persones cèlebres. La construcció històrica es consagra a la memòria dels qui no tenen nom."

"És una tasca més feixuga honorar
la memòria dels éssers anònims
que no la de les persones cèlebres.
La construcció històrica es
consagra a la memòria dels qui
no tenen nom."

"És una tasca més feixuga honorar la memòria
dels éssers anònims que no la de les persones cèlebres.
La construcció històrica es consagra a la memòria
dels qui no tenen nom."

Walter Benjamin

Els Membres de l'Amical

Si vols conèixer una mica més qui som, aquí trobaràs els vuit Membres de la Junta i un Soci Fundador.
Josep Serra

Josep Serra

membre de la junta

Secretari

Carles Vallejo

Carles Vallejo

membre de la junta

Vocal

Cristina Herrando

Cristina Herrando

membre de la junta

Adjunta a Tresorera

Joan Boada

Joan Boada

membre de la junta

Vicepresident

Raul Valls

Raül Valls

membre de la junta

President

Eugènia Pascual

Eugènia Pascual

membre de la junta

Tresorera

carles-rabada

Miguel Vives

membre de la junta

Vocal

Albert Planas

Albert Planas

membre de la junta

Vocal

Stephan Schneider

Stephan Schneider

Soci Fundador

Carrer Verge del Carme, 8 | Olot