Activitats
Les nostres accions estan directament inspirades en els nostres objectius; engloben àrees diverses i creixen dia a dia. Recordem i dignifiquem amb llibres, exposicions, recreacions, actes commemoratius, marxes de la retirada…
Les nostres accions estan directament inspirades en els nostres objectius; engloben àrees diverses i creixen dia a dia. Recordem i dignifiquem amb llibres, exposicions, recreacions, actes commemoratius, marxes de la retirada…
Un any més, us animem a llegir el manifest que hem escrit en relació al 8M. Aquest 2023 volem dedicar-lo a parlar sobre la manera com les dones van començar a lluitar en la guerrilla antifranquista, sense perdre de vista la divisió de gènere tan marcada d’aquells anys. Des de l’Amical, portem un temps treballant en realçar la figura de la dona, recuperant memòries com la vida de la Cristina Zalba, mitjançant el documental que estem produïnt i que veurà la llum durant aquest any 2023.
En aquesta ocasió, a part de convidar-vos a llegir el manifest que hem escrit, també us deixem un vídeo amb la lectura del testimoni de la Joaquina Campos, col·laboradora de la lluita guerrillera i que exemplifica molt bé les motivacions i compromís assolit per les dones en la lluita contra el franquisme. Totes elles són heroïnes de la història.
Presentem una nova edició ampliada i revisada del llibre “Cisquet un maqui olotí”, amb noves fotografies, nous testimonis, noves dades i actualitzacions de les existents.
La feina d’investigació del nostre equip, ha permès incloure un capítol dels “Fets de Puigvert”, així com d’altres esdeveniments i testimonis amb els que ha enriquit la història d’aquells anys de lluita per la recuperació de les llibertats, la democràcia i la República.
Edició esgotada, estem treballant en la 3ª edició. Si vols encarregar-ne un exemplar quan es publiqui, escriu-nos a info@maquis.cat.
Dolores Ibárruri
La troballa d’uns papers que parlaven d’un jove d’Olot, en “Cisquet”, són el principi del nostre camí. Decidim engegar el Projecte Cisquet ja que recordant i dóna veu a aquest maqui olotí, el donem a tots els lluitadors com ell.
Aquest és un any d’expansió del projecte amb activitats vàries i un augment dels membres actius. La Comissió Cisquet acaba cristal·litzant en l’Amical Antics Guerrillers de Catalunya, i pren el relleu de l’organització originària del nostre estimat Lluís Martí Bielsa.
Al 2020 ja hem consolidat alguns actes que arriben a la seva segona edició com la marxa de la retirada i les jornades d’estudi de maquis, però iniciem amb força la recollida de testimonis directes, llancem la ruta dels maquis i estrenem la nostra web.
Commemoració dels 100 anys del seu naixement a Olot i del 75 aniversari del seu afusellament a Barcelona. Un any ple de esdeveniments i on malgrat la pandèmia hem dut a terme tots els nostres objectius. I el més important, al novembre l’estrena del documental “Cisquet i el seu germà” de Marc Planagumà.
Amb el llibre “Cisquet, un maqui olotí”, va començar una gran aventura.
Sempre presents les vides heroiques dels nostres guerrillers i resistents.
Recursos i materials pedagògics sobre la resistència contra el feixisme pels centres educatius.
Sortides a la muntanya per conèixer la vida guerrillera, d'una forma immersiva i lúdica.
“Cisquet i el seu germà” de Marc Planagumà, la vida i la lluita de Francesc Serrat Pujolar.
Sempre a la recerca de la memòria viva de la nostra gent, testimonis directes d'una època.
El 2 de febrer recordem l’exili garrotxí amb una caminada popular per l’Alta Garrotxa.
Divulgació permanent del coneixement sobre la guerrilla antifranquista.
La memòria permanent és la nostra senya d’identitat i el nostre deure.
Seminaris acadèmics anuals per actualitzar el coneixement sobre el maquis.
L’exposició itinerant “Cisquet i el seu temps” a disposició d’entitats i institucions.
Refent i tornant a caminar les rutes de la resistència contra el feixisme! Disponible a partir de Mitjans del 2021.
Recordem la figura de la Cristina Zalba, una dona valenta i heroica d’Oix (La Garrotxa – Girona), que es va enfrontar a una situació perillosa pel seu compromís antifranquista. La resistència contra el feixisme també la varen protagonitzar les dones, jugant-se la vida, encara que no anessin al front.
Hem encetat fa un temps un ambiciós treball ingent de recerca dels camins i rutes que els guerrillers feien servir per infiltrar-se des de França a Catalunya per dur a terme les seves missions i anar articulant un teixit de punts de suport.
L’objectiu és esbrinar els passos i senders i divulgar aquests coneixements vinculant la memòria històrica amb el senderisme esportiu i de lleure.
Disponible a partir de mitjans del 2021